Ролбар за Мотоциклети за Стънт (Engine Cage)

Ролбарът, известен още като engine cage, е критичен компонент за мотоциклетите, използвани в стънт изпълненията. Той осигурява защита и сигурност както за мотоциклета, така и за райдъра, като играе важна роля в предотвратяването на сериозни повреди по време на изпълнение на трикове.

Основни характеристики на ролбара за стънт мотори:

1. **Защита на двигателя:**

Ролбарът е проектиран да предпазва двигателя и други ключови компоненти на мотоциклета от удари и наранявания при падания. Това е особено важно при стънт изпълнения, където мотоциклетът често е изложен на по-висок риск от падане.

2. **Издръжливост и здравина:**

Изработен от висококачествени материали като стомана или алуминий, ролбарът е изключително здрав и издръжлив. Това му позволява да понесе тежките натоварвания и удари, които се случват по време на стънт маневрите.

3. **Универсалност:**

Ролбарите са проектирани да пасват на различни модели и марки мотоциклети. Те могат да бъдат лесно инсталирани и премахнати, което ги прави подходящи за различни стънт мотори.

4. **Допълнителни функции:**

Някои модели ролбари са оборудвани с допълнителни функции като монтажни точки за стъпала, които помагат на райдъра да изпълнява различни трикове. Те също така могат да служат като рамка за монтиране на други аксесоари.

Инсталация и поддръжка:

Инсталацията на ролбар изисква прецизност и специализирани инструменти, за да се гарантира, че той е здраво закрепен към рамата на мотоциклета. Редовната поддръжка е важна за дълготрайността на ролбара. Това включва проверка за корозия, особено ако е направен от стомана, както и редовно затягане на болтовете и винтовете.

Ползи от използването на ролбар:

1. **Удължаване на живота на мотоциклета:**

Чрез предпазване на двигателя и други критични компоненти от повреди, ролбарът спомага за удължаването на живота на мотоциклета.

2. **Повишена безопасност:**

Защитата, предоставена от ролбара, намалява риска от сериозни наранявания за райдъра при падания, като абсорбира част от удара.

3. **По-добри условия за тренировка:**

С наличието на ролбар, райдърите могат да тренират по-интензивно и уверено, знаейки, че техният мотоциклет е по-добре защитен от потенциални повреди.

Заключение:

Ролбарът е неотменна част от оборудването на всеки стънт мотоциклет. Той осигурява необходимата защита за двигателя и други ключови компоненти, като същевременно предлага допълнителни функции и подобрява цялостната безопасност на райдъра. Правилната инсталация и редовната поддръжка на ролбара гарантират неговата ефективност и дълготрайност, което позволява на стънт райдърите да се фокусират върху усъвършенстването на своите умения и изпълнението на впечатляващи трикове.

За изработката на ролбар за двигателя са необходими тръби 1/2 цол и 3/4, телоподаващо (електрожен), флекс.

1. Захващат се тръбите 3/4 на мястото където е захванат двигателя

и за тях се заварява тръба 1/2 която се свързва с планката за съединяване под изпускателните тръби. А другата назад към края на рамата. Дебелината на тръбите може да варира по ваша преценка. Дадения пример е за Honda CBR 929RR по мой дизайн. За препоръчване е тръбите да са безшеви, но в случая аз съм използвал обикновенни тръби и не съм имал проблеми с тях. По важното е да се разположат така , че да пазят капаците на двигателя. На снимката по долу виждате, че съм използвал и двете места където е захванат двигателя, но в повечето случай се използват само предните. Първоначалния вариант ми беше само на предните захвати и не е имало никави проблеми, единствено така ми изглеждаше по здраво, но пък и cage става по тежък така.

Какъвто и вариант да се избере като дизайн на клетката за двигателя важното е да го има, ако ще се занимавате със стънт.

автор : С. Стефанов