Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Дизелов автомобил и зима
#1
Колеги понеже виждам че във форума има доста грамотни хора . А и по форуми за коли нямам регистрация, затова пускам тема тук. Надявам се да нямате нищо против ,че не е за мотори. Кажете какво мислите за добавките към нафтата? Обислям да си купя добавка , но цените от 20+лева ме карат да се замисля заслужава ли си и коя марка да избера.
Reply
#2
Понеже карам и дизел от няколко години имам мнение по въпроса. Миналата зима карах с най скъпите горива за да нямам проблеми с паленето , но дали не съм се набутал не знам. Мисля обаче този път мнението ми да го подкрепя и с факти до колкото ми е възможно. Аз зареждам основно на две бензиностанции това са Шел и ОМВ (те са ми на път това е причината да зареждам на тях). Отивам да заредя дизел от Шел и ще сипя в туба за експеримента който мисля да направя. Ще взема и една добавка по избор за тест. Ето какво мисля да направя ще приготвя няколко шишета в които ще сипя чист дизел от бензиностанцията, дизел смесен с добавка по указанията на етикета й. След това слагам това нещо във фризера за 24 часа и вадя да видя консистенцията и дали е замръзнало . Знам че е правено но всяка година нещата се менят ,затова ще си взема проби от бензиностанциите от които аз зареждам и ще пробвам и добавките. Ако на някой му се занимава може и той да сложи проби да имаме по голяма база. От делно ще се опитам да следя работата на двигателя при зареждане от отделните вериги безиностанции.
so what may work for me, may not work for you. http://www.stuntbulgaria.com
Reply
#3
Взех добавка Шел Diesel Depresser, на етикета пише че при ниски температури се добавят 50мл. от добавката за 50 литра дизел, което ако върши работа оправдава закупуването и ползването с по ефтиния дизел. Цена на добавката 9,99лв. Заредих и обикновения дизел на шел цена 2.65лв. Сега остава да изсъхнат шишетата за да няма и капка вода в тях и наливам пробите. Яд ме е че вчера зареждах и на "ОМВ max motion disel" и не си запазих от него но при следващо зареждане ще отделя и от там. Тубата в която сипах е напълно чиста ползвал съм я за бензин. Но беше абсолютно суха , така че пробата на горивото ще е 100% чиста каквото е на колонката.
[Image: 032213810.jpg?r=0]
so what may work for me, may not work for you. http://www.stuntbulgaria.com
Reply
#4
Вярно ли бе Стефи ще направиш всичко това! Евала че има такива хора като тебе. Shy
Reply
#5
Снощи гледах по телевизията за фалшива течност за чистачки на която пише -60 а замръзва при -3 . Затова сложих и течност за чистачки така и така фризера е тестов. Ще снимам марката и на течността за сега е само концентрата, ако не замръзне ще я разредя както я сипвам в колата. Във фризера съм забол и температурен датчик свързан с термометър <!-- scnfused --><img src="{SMILIES_PATH}/confused.gif" alt="cnfused" title="confuse" /><!-- scnfused --> ,за да знам при кава температура се извършва експеримента. Докато натрупам инфо за отделните добавки и горива ще отнеме време <!-- stimes --><img src="{SMILIES_PATH}/time.gif" alt="times" title="times" /><!-- stimes --> . Но пък вече знам отивам ли към бензиностанция да си нося и съдче за взимане на проба <!-- sWink --><img src="{SMILIES_PATH}/icon_e_wink.gif" alt="Wink" title="Wink" /><!-- sWink --> Нарочно не си правя експерименти с народните рецепти интересуват ме само нещата, за които се дават пари дали си заслужават. Който има друга добавка нека да пробва ако има фризер така по лесно ще добием представа за нещата. Не се изисква кой знае какво усилие и без това после това нещо отива в резервоара не зависимо от резултат нали е за там. Но пък ще знаем за в бъдеще кое си заслужава. <!-- snascar --><img src="{SMILIES_PATH}/nascar.gif" alt="nascar" title="nas" /><!-- snascar -->
so what may work for me, may not work for you. http://www.stuntbulgaria.com
Reply
#6
Знаех си че тук ще се получи хубава тема и няма да е от типа на - предубеждения към дадена марка гориво или бензиностанция. И на косвени доказателства. Аз не съм взел добавка , но като зареждам ще отделя половин литър за фризера от горивото .
Reply
#7
Температурата във фризера не спада под -19 градуса , а и се колебае между -11 и -19. Пробите са се променили на цвят и но явно температурата не е достатъчна или за много кратко е -19 . За сега и двете проби са течни като обаче тази с добавката пробата е по разделена на две части има нещо като утайка и от горе е по прозрачната част . Ще ги оставя още ден и ще пробвам дали тече през финна цедка.
so what may work for me, may not work for you. http://www.stuntbulgaria.com
Reply
#8
Интересна тема!
Reply
#9
[Image: 032229959.jpg?r=0]
Ще повторя експеримента. Трябваше да напълня шишетата до горе мислех, че като е по малко по лесно ще замръзне . Оказа се ,че явно въздуха в бутилката пречи да се охлади хубаво. Защото сега бутилката без добавката се е утаила по малко но там и количеството, което заделих беше по малко. За да е точно сравнението ще напълня две шишета до горе и повтарям със същото гориво, а и ще заредя и от друго място.
so what may work for me, may not work for you. http://www.stuntbulgaria.com
Reply
#10
Вода, утайка и първи стадий на замръзване… само при минус 13 градуса. Това са резултатите от експеримент на „Здравей, България” по Нова телевизия с дизелово гориво от седем български бензиностанции – шест от водещи вериги и един по-малък обект. Бутилките с дизела бяха поставени във фризер за около час, в рамките на който температурата не успя да достигне минус 20 градуса по Целзий – температурата, установена като норма у нас. Под тази граница се приема за нормално да започнат изменения във вида, гъстотата и качеството на нафтовото гориво. Негативните промени обаче бяха факт дори при измерените едва минус 13 градуса.

При тази температура още в първата бутилка бе установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказа още по-кристализирала. Констатацията се повтори и при останалите образци, въпреки че горивото бе в течна фаза. В една от бутилките дори плуваха ледени кристалчета. Става въпрос за обикновен дизел, без специални добавки.

Промяната на цвета и кристализацията се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз, който често се сблъсква с последствията от зареждането на дизеловите автомобили с некачествено гориво. Такива промени в него при ниски температури увреждат горивните филтри. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси, добави той.

Друг проблем е примесването на нафтата с по-евтиния бензин, посочи специалистът. Неговото наличието води до увреждане на горивната система на дизеловите автомобили, особено на съвременните, които са оборудвани с комън-рейл система. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите.

По думите на управителя на сервиза тестваното гориво не отговаря на нормата за дизеловите горива и наблюдаваните промени трябва да започват при минус 20 градуса, а не както при експеримента, в който кристализацията стартира само при минус 13. Още преди излагането на отрицателни температури обаче в някои от взетите проби се наблюдаваше вода и утайка на дъното на бутилките.

Резултатите от теста учудиха представител на контролните органи. Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се съгласи, че наличието на вода в нафтовото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки. Представителят на агенцията пое ангажимент за нов съвместен експеримент с екипа на „Здравей, България”, при който пробите ще бъдат взети и изследвани съобразно всички нормативни изкисвания.
so what may work for me, may not work for you. http://www.stuntbulgaria.com
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)