Как да вдигна предната гума?

<a href="http://www.youtube.com/v/8g32dNY5_X4" target="_blank">http://www.youtube.com/v/8g32dNY5_X4</a>
 

Основно вдигането може да се направи по два начина:
1.Вдигане с рязко подаване на газ без съединител
Най -лесно за начало според мен е седнал и да пробвате да ускорите много рязко така мотора ще се изправи не много. А аз го изправям стъпил на задна лява степенка и на предна дясна за да ми е възможно да натискам задна спирачка. Самото изправяне го правя вече инстиктивно ,но знам като се учех каво правих ,защото нямаше кой да ми обясни. При достигане на около 40 км/ч на първа връщам газта докрая и подавам рязко като с това леко натискам на задната степенка т.е. в момента на подаването на газ тръгвам да се изправям и така мотора се вдига като малко преди кантара връщам леко газта. После го контролирам с тяло и с газ , ако се чувствате по уверени ползвайте задната спирачка да намалите скоростта . Колкото сте по изправени толко по бавно трябва да се движите .Тоест при по висока скорост изнесете тялото леко назад така кантара се премества по надолу .Преди да вдигате мотора трябва да сте се убедили ,че се движи направо .След което притискате резервоара с коленете си така ,че да сте едно цяло с мотора отнася се за седнало положение. Вдигането с газ става като се използва мощността на двигателя. За целта е необходимо да върнете газта след което навивате ръчката рязко като подавате газ .Мотора ако е над 120к.с. ще се вдигне лесно. Ако е по слаб трябва да му помогнете малко като дръпнете кормилото към вас. При първите си опити не прекалявайте с навиването на газта. При този начин мотора се вдига по плавно и по трудно достига кантара. От начало ще изминавате по няколко метра, но с времето ще ставате по уверени. При вдигането на предната гума когато мотора почти е достигнал точката на баланс, леко връщате ръчката за да не прекантарите. При вдигането от седнало положение трябва да свиете ръцете назад (все едно правите вдигане от лег със щанга). Иначе ако при вдигането сте с изпънати ръце тялото ви ще тръгне назад и може да навиете газта, и така да се преобърнете. Ако сте със свити ръце достатъчно е да пуснете газта и да бутнете кормилото като изправите ръцете.
2.Вдигане със съединител
Може да стане по два начина:

  1. Натискате съединителя и като усетите че отделя отпускате рязко. Това става  при ускоряване на първа предавка .
  2. Затваряте газта, натискате съединителя и подавате газ , започне ли отлепянето на предната гума леко отпускате газта. Когато тренирате този метод не подавайте твърде много газ за да не преобърнете мотора. Трябва постепенно да увеличавате оборотите при които отпускате съединителя, докато не откриете тези при които мотора ще се изправя до точката на баланса. При повдигането връщайте газта с приближаването на точката на баланса. Отпускането на съединителя не трябва да е много рязко, по скоро трябва да е сякаш потегляте рязко когато сте на две колела. Тоест отпускате плавно и бързо. В началото трябва да мислите какво правите докато в един момент ще започнете да го правите инстиктивно. При този начин мотора се изправя по лесно.Оборотите се запазват по ниски и от там следва ,че имате време да намерите балнса. Баланса е вариращ в смисъл когато скоростта е по голяма кантара е по нисък, а колкото по бавно се движите толко по високо е баланса. Не забравяте за задната спирачка! Крака ви трябва да е готов да натисне спирачката в случай, че мотора започне да подминава точката на баланс. Задната спирачка е застраховката ви. В началото предната гума няма да е високо във въздуха. С ежедневни тренировки ще започнете да го вдигате все по високо и когато започнете да достигате точката на баланс, тогава ще можете вече да мислите за изминаването на по голямо разстояние на едно колело.

Следва продължение

Статията е написана с образователна цел и не се препоръчва да се прави каквото и да е от прочетеното по горе. Каскадите са особено опасни и заниманията със стънт може да причинят както щети по мотора така и по самите вас. Сайта не носи отговорност за повреди причинени в следствие на прочетеното!